Hellimli Dereotlu Ekmek

Hellimli Dereotlu Ekmek

Hellimli dereotlu ekmek
Malzemeler:
5 su bardağı un, 1 su bardağı ruşeym, yarım paket yaş maya, 1 su bardağı süt, 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çorba kaşığı toz şeker, 1 paket hellim peyniri, 1 tutam dereotu,aldığı kadar su

Üzeri için:
Çörek otu, susam, haşhaş

Yapılışı: Un ve ruşeymi karıştırma kabına alıp ortasına havuz açıp yaş mayayı ortasına koyun. Süt, sıvıyağ ve biraz su dökün. Elinizle mayayı eritin. Unun üzerine tuz ve şeker serpin. Su dökerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Hamurun mayalanması için üzerine nemli bir bez örterek 5 dakika mayalandırın. Dereotunu ince bir şekilde doğrayın. Hellim peynirini rendeleyin. Yoğurduğunuz hamuru elinizle bastırıp yemek tabağı büyüklüğünde açın. Ortasına peynir ve dereotunu koyun. Hamurun kenar kısımlarını su ile ıslatın. Kenar kısımları ortaya doğru altın kesesi şeklinde iyice kapatın. Ters çevirip yağlanmış fırın tepsisine koyun. Üzerine biraz sıvıyağ sürün. Üzerini 3’e bölecek şekilde çizikler açın. Çörek otu, susam, sarı ve mor haşhaş serpin. Kurumaması için üzerini geniş bir kase ile kapatın. 15 dakika daha mayalandırın. Mayalandıktan sonra önceden 180 derecede ısıtılmış LUXELL USTA BÖREKÇİ fırında pişirip servis edin.