Ramazan Pidesi

Ramazan Pidesi

Ramazan pidesi
(3 adet Ramazan fırın pidesi için.)
Malzemeler:
1 kg un, 3 bardak su, 1 yemek kaşığı instant kuru maya, 3 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı şeker,
yarım su bardağı buğday kepeği

Pide üzeri için:
1 çırpılmış yumurta, isteğe göre susam veya çörek otu

Yapılışı: İçinde tepsi olan Luxell Börekçi fırını ön ısıtma için 240˚’ye ayarlayıp 25 dk ön ısıtma için alt-üst ve turbo ayarı açık olarak çalıştırın. Pide hamurunu hazırlamak için de un ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırıp, suyu yavaş yavaş ekleyin. Hamuru ele hafif yapışan bir kıvama gelene kadar yoğurun. Karıştırma kabının üzerini nemli bir bez ile örterek, hamuru ılık bir yerde 30 dk mayalanmaya bırakın. İlk kabarmadan sonra hamuru tekrar yoğurarak 15 dk daha mayalanmaya bırakın. Hamuru şekillendireceğiniz tezgaha un dökerek pide hamurundan yeterli büyüklükte bir parçayı tezgaha alıp parmak uçları ile yuvarlak olacak şekilde, yaklaşık 25 cm çap alana kadar elinizle esneterek açın. Hamur üzerine parmak uçları ile baklava şeklinde oyuklar açarak geleneksel ramazan pidesi deseni verebilirsiniz. Bir fırça yardımıyla pidenin üzerine çırpılmış yumurta sürün ve isteğe göre susam ya da çörek otu ile pideyi süsleyin. Üzerini de süsledikten sonra, hamuru bol buğday kepeği serpilmiş bir tezgaha alarak, pidenin alt kısmının tamamen kepekle kaplanmasını sağlayın. 25 dk ön ısıtma yapılmış fırına, pide hamurunu sıcak olan tepsiye dikkatlice yerleştirip sürün. 240˚’de 10 dk, üzeri kızarana kadar kontrol ederek pişirin.